[1] MLD-5.x / Systems / x86 Systeme (PC) / [MLD5.5 testing] USB auto mount
 

Offline gr4vity

  • Profi Member
  • ****
  • Posts: 409
    • View Profile
[MLD5.5 testing] USB auto mount
« on: May 20, 2021, 19:27:47 »
Hi,
USB sticks which are attached to MLD system aren't mounted automatically after boot.
It used to work fine but i think i done something which caused that problem.
I used to see that message in the log

Code: [Select]
EXT4-fs (sdb2): mounted filesystem with ordered data mode. Opts: (null). Quota mode: none.
But i can't see it anymore.
I see that following errors in log as well
Code: [Select]
xfs: Unknown parameter 'subvol'                                                                     
fuseblk: Unknown parameter 'subvol' 
How to solve that problem?     

Offline clausmuus

  • Administrator
  • Expert Member
  • ********
  • Posts: 19278
    • View Profile
    • ClausMuus.de
[MLD5.5 testing] USB auto mount
« Reply #1 on: May 20, 2021, 19:41:34 »
You can mount them in the Setup, then they should also mount on boot up.
MLD 5.4 - Raspberry PI - 7" Touch TFT - Squeeze Play
MLD 5.4 - lirc yaUsbIR - OctopusNet - XFX GeForce 9300 mit Intel E3200 - 2GB RAM - 12TB HDD - Lian Li PC-C37B - Samsung LE40A559
MLD 5.4 - OctopusNet - ASRock Q1900M - 2GB RAM 250GB HDD

Offline gr4vity

  • Profi Member
  • ****
  • Posts: 409
    • View Profile
[MLD5.5 testing] USB auto mount
« Reply #2 on: May 20, 2021, 19:57:41 »
Hello Claus,
Thanks for replying.
If i mount it in the setup it will look as follows

Code: [Select]
ext4 filesystem found on /dev/sdb2
Mounting to /mnt/sdb2

But when auto mount was working

Code: [Select]
/dev/sdb1 will be mounted on /media/usb-sdb1
Code: [Select]
/dev/sdb2 will be mounted on /media/usb-sdb2
And so on.

Is there anyway to enable auto mount on boot again?

Best Regards.
« Last Edit: May 20, 2021, 20:16:02 by gr4vity »

Offline gr4vity

  • Profi Member
  • ****
  • Posts: 409
    • View Profile
[MLD5.5 testing] USB auto mount
« Reply #3 on: May 21, 2021, 01:29:14 »
Hi,
Please disregard /media/usb-sdb1 thing
My fstab was modified
So, what the setup do is adding the following line to fstab for automount
/dev/sdb2   /mnt/sdb2       ext4    defaults         0 0
My question is why it was working without adding that line?


Offline gr4vity

  • Profi Member
  • ****
  • Posts: 409
    • View Profile
[MLD5.5 testing] USB auto mount
« Reply #4 on: May 21, 2021, 07:51:09 »
Guten Morgen Claus,
Problem is solved,
I found this rule 00-no-auto-mount.rules in /etc/udev/rules.d
I deleted it then USB sticks are auto mounted on boot
I don't know who put it in there  :-\ :)
Danke und Grüße.
« Last Edit: May 21, 2021, 16:09:48 by gr4vity »

Offline clausmuus

  • Administrator
  • Expert Member
  • ********
  • Posts: 19278
    • View Profile
    • ClausMuus.de
[MLD5.5 testing] USB auto mount
« Reply #5 on: May 21, 2021, 15:14:50 »
Hi,
I also do not remember the reason for this rule and also not if it is a rule of mine or if it's some think we copy from the Debian system.
MLD 5.4 - Raspberry PI - 7" Touch TFT - Squeeze Play
MLD 5.4 - lirc yaUsbIR - OctopusNet - XFX GeForce 9300 mit Intel E3200 - 2GB RAM - 12TB HDD - Lian Li PC-C37B - Samsung LE40A559
MLD 5.4 - OctopusNet - ASRock Q1900M - 2GB RAM 250GB HDD

Offline gr4vity

  • Profi Member
  • ****
  • Posts: 409
    • View Profile
[MLD5.5 testing] USB auto mount
« Reply #6 on: May 21, 2021, 16:07:20 »
Hi Claus,
Do you have that rule on your system too?
If yes then please delete it.
Otherwise, it's probably me who installed a debian package which contains that rule.
Because i have other rules on my system which doesn't come in MLD.
For ex. i have Virtualbox rule.

Best Regards.

Offline clausmuus

  • Administrator
  • Expert Member
  • ********
  • Posts: 19278
    • View Profile
    • ClausMuus.de
[MLD5.5 testing] USB auto mount
« Reply #7 on: May 22, 2021, 09:30:45 »
Hi,
I have take a look on our packages. We do not deliver that file. So I think it's not a problem of the MLD.
MLD 5.4 - Raspberry PI - 7" Touch TFT - Squeeze Play
MLD 5.4 - lirc yaUsbIR - OctopusNet - XFX GeForce 9300 mit Intel E3200 - 2GB RAM - 12TB HDD - Lian Li PC-C37B - Samsung LE40A559
MLD 5.4 - OctopusNet - ASRock Q1900M - 2GB RAM 250GB HDD

Offline gr4vity

  • Profi Member
  • ****
  • Posts: 409
    • View Profile
[MLD5.5 testing] USB auto mount
« Reply #8 on: May 22, 2021, 20:17:40 »
Hi Claus,
Then it was included in some debian package i had repacked and installed on my MLD system.
I can't remember which package either, i thought it was included in virtualbox package but after checking it wasn't.
At least the problem was solved.
Best Regards.

[1] MLD-5.x / Systems / x86 Systeme (PC) / [MLD5.5 testing] USB auto mount
 



Users Online Users Online

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.